انواع بازنشستگی

بازنشستگی

انواع بازنشستگی _ بازنشستگی یکی از خدماتی است که به منظور حمایت از مستخدمان و کارمندان در زمان کهولت سن ارائه می‌شود البته این کار موجب خارج شدن افراد مسن و سیستم اداری کشور میشود. در ادامه این مقاله قصد داریم در خصوص شرایط بازنشستگی و انواع بازنشستگی صحبت کنیم.

انواع بازنشستگی

در این طبقه بندی ما میتوانیم بازنشستگی را به دو دسته بازنشستگی اختیاری و اجباری تقسیم کنیم که به شرح ذیل می باشد:

بازنشستگی اختیاری

به دو صورت امکان پذیر است یا به تقاضای مستخدم صورت می‌گیرد و یا به اختیار دولت انجام می شود.

بازنشستگی اختیاری با تقاضای مستخدم

در خصوص این نوع از بازنشستگی در قانون حالت را پیش بینی کرده است مورد اول در خصوص شرایط سنی مستخدم می باشد که می تواند با داشتن حداقل ۶۰ سال سن با هر میزان سابقه خدمت درخواست بازنشستگی خود را ارائه کند و دولت نیز در مقابل می بایست آن را بپذیرد.
حالت دوم با توجه به سابقه خدمت مستخدم می باشد بدین صورت که کارمندان و مستخدمان رسمی ثابت و دارای عناوین مشابه وزارتخانه ها موسسات شرکت های دولتی و شهرداری ها و موسسات دولتی که شمول قانون بر آنها مستلزم ذکر نام است در صورتی که سی سال سابقه خدمت داشته باشند می توانند در جهت بازنشستگی اقدام کنند.

بازنشستگی به اختیار دولت

گاهی نیز بازنشستگی از طرف دولت صورت می‌گیرد که موارد آن به شرح زیر می باشد:
۱. در صورتی که مستخدم سی سال سابقه خدمت داشته باشد علاوه بر اینکه خود می تواند درخواست بازنشستگی بدهد دولت هم این حق را دارد که وی را به صورت رسمی بازنشسته کند
۲. مستخدمین زنی که دارای ۲۰ سال سابقه کار میباشند،با توجه به قانون اصلاح مقررات بازنشستگی که در سال ۱۳۷۰ تصویب شد این بازنشستگی به درخواست مستخدم و با موافقت اداره امکان پذیر می باشد.
۳. مستخدمین مردی که علاوه بر ۵۰ سال سن ۲۵ سال سابقه کار نیز دارا هستند.
۴.مستخدمین مشمول تبصره ۳ ماده ۷۴ قانون استخدام کشوری،بنابر این تبصره مستخدمین ای که یک سال از آمادگی به خدمت آنها گذشته باشد و ضمن معرفی به سازمانهای امور اداری و استخدامی که شرایط احراز ایشان را دارند همچنان جذب نشده باشند با درخواست کتبی مستخدمان و موافقت بالاترین مقام دستگاه اجرایی در صورتی که ۲۰ سال سابقه خدمت داشته باشند بازنشسته می شوند و اگر کمتر از ۲۰ سال سابقه داشته باشند بازخرید می شوند.
۵. آخرین مورد از بازنشستگی اختیاری توسط دولت در مورد جانبازان انقلاب اسلامی ایران جنگ تحمیلی و معلولین عادی و شاغلین مشاغل سخت و زیان آور است که در صورتی که حداقل ۲۰ سال سابقه خدمت داشته باشند بر اساس درخواست کتبی ایشان و تصویب شورای امور اداری و استخدامی می توانند با افزودن صلوات خدمت ارفاقی به مدت خدمت آنان بدون پرداخت کسور و فقط از لحاظ احتساب حقوق بازنشستگی خود را بازنشسته نمایند.

بازنشستگی اجباری

بازنشستگی به دلیل سن

با توجه به ماده ۷۷ قانون استخدام کشوری مستخدمین رسمی که ۶۵ سال سن دارند می بایست از سوی وزارتخانه ها و موسسات دولتی بازنشست شوند و رسیدن به سن ۶۵ سالگی به معنای قطع رابطه مستخدم با دولت می باشد و هرگونه تصمیمی که توسط ارگان دولتی گرفته شود و خلاف این باشد باطل است مگر در مواردی که قانون استثنا قائل شده و حد نصاب بیش از این سن برای آن واحد شغلی در نظر گرفته باشد.

بازنشستگی به عنوان مجازات

گاهی بازنشستگی به موجب مجازات برای افراد در نظر گرفته می شود بدین صورت که فرد به علت محکومیت از حقوق اجتماعی خود محروم می شود و یا به عنوان مجازات اداری بازنشست میشود.
بازنشستگی به علت محکومیت به محرومیت از حقوق اجتماعی
همانطور که میدانید در مجازات بعضی جرایم فرد از حقوق اجتماعی محروم می شود و در ماده ۱۹۲ قانون استخدام کشوری بیان شده که هرگاه مستخدم رسمی که بیش از ۱۰ سال سابقه خدمت دارد اصالتاً یا طبعاً به محرومیت از حقوق اجتماعی محکوم شود و او به سن ۵۵ سالگی نرسیده باشد معادل آنچه به عنوان کسور بازنشستگی تا تاریخ محکومیت پرداخته به عنوان کمک به آله وی پرداخت خواهد شد و در صورتی که حداقل ۵۵ سال سن تا تاریخ محکومیت به محرومیت داشته باشد به آینه کاو حقوق و وظایفی در برابر نصف حقوق بازنشستگی پرداخت خواهد شد و با توجه به این ماده افراد پس از آن اجباراً بازنشسته تلقی می شوند و شخصاً از حقوق بازنشستگی استفاده می کنند.
بازنشستگی به عنوان مجازات اداری نیز صورت می گیرد که ماده ۹ قانون رسیدگی به تخلفات اداری به آن پرداخته است و بازنشستگی را به عنوان یکی از تنبیهات خود اعلام کرده است . طبق این قانون زنان با بیش از ۲۰ سال سابقه خدمت دولتی و مردان با بیش از ۲۵ سال سابقه خدمت دولتی را می توان با تقلیل یک یا دو گروه بازنشسته نمود.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

3 × 4 =